Παιδιά και γονείς στο Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης επιπτώσεων των κοινωνικών μέσων, η οποία διεξήχθει σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και αφορά την χρήση του Facebook στις ηλικίες των 16-18, διαπιστώθηκε ότι ενώ γονείς και μεγαλύτεροι χρήστες « ξεχειλίζουν » το Facebook, οι νεότεροι χρήστες του, καταφεύγουν σε εναλλακτικές πλατφόρμες.
‘’ Το Facebook δεν είναι απλώς μια διαφάνεια – είναι κυρίως πεθαμένο και θαμμένο ‘’ , σημειώνει ο Daniel Miller. Ο Miller είναι επικεφαλής ανθρωπολόγος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου.
‘’ Οι περισσότεροι αισθάνονται ντροπή ακόμα και να σχετίζονται μαζί του. Έτσι, ενώ κάποτε οι γονείς ανησυχούσαν για την ενασχόληση των παιδιών τους με το Facebook, τώρα τα παιδιά αποκαλύπτουν ότι η οικογένειά τους είναι αυτή που επιμένει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το Facebook να δημοσιοποιούν στιγμές από την ζωή τους.‘’
Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι έφηβοι αδιαφορούν για το αν οι άλλες πλατφόρμες είναι λιγότερο λειτουργικές. Επίσης, αδιαφορούν για το πώς οι προσωπικές τους πληροφορίες χρησιμοποιούνται εμπορικώς ή ως μέρος της πρακτικής παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας.
‘’ Η καθοριστική στιγμή στο να πάρει ένα νεαρό άτομο την απόφαση να εγκαταλείψει το Facebook είναι σίγουρα εκείνη η μέρα που η μαμά του, τού έστειλε αίτημα φιλίας ‘’, επισημαίνει ο Miller. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι έφηβοι παρατούν το Facebook όταν οι γονείς τους , τούς κάνουν αίτημα φιλίας. Παράλληλα, καταφεύγουν σε κοινωνικά δίκτυα, όπως Twitter, Instagram, Snapchat ενώ αδιαφορούν για την εμπορική χρήση των προσωπικών τους πληροφοριών.
‘’ Δεν αποτελεί κάτι καινούριο το ότι οι έφηβοι νοιάζονται για το στυλ και την εικόνα τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και το Facebook πλέον χαλάει την εικόνα τους .‘’
Σύμφωνα με την μελέτη , σε Ιταλούς χρήστες του Facebook, 40% των χρηστών δεν άλλαξαν ποτέ τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Το 80% παραδέχτηκαν ότι αδιαφορούσαν αν τα προσωπικά τους στοιχεία ήταν διαθέσιμα και προσβάσιμα από κάποιον.
Οι πληροφορίες που επιλέγουν οι άνθρωποι να δημοσιοποιήσουν στο Facebook έχουν γενικά περάσει από ψυχολογική διαδικασία φιλτραρίσματος, απέδειξαν οι ερευνητές. Αντίθετα, συζητήσεις, φωτογραφίες και βίντεο μοιράζονται μέσω πιο ιδιωτικών εργαλείων όπως το Skype.
Συμπερασματικά, ‘’ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του στο διαδίκτυο με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμφωνεί με την εικόνα που νομίζει ότι οι άλλοι έχουν γι’ αυτόν’’, σημειώνει η ανθρωπολόγος Razvan Nicolescu.
Οι γονείς και κυρίως οι μητέρες, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για κοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων. Άλλος ένας λόγος, είναι για να κρατούν επαφή με φίλους και την υπόλοιπη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.
Τα παιδιά, δεν είναι τα μόνα που ασχολούνται με το ανέβασμα φωτογραφιών ή προσωπικών τους πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα. Οι γονείς τους, επίσης, έχουν ενταχθεί στην σκηνή. Τα 3/4 των γονιών είναι ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο Facebook, σύμφωνα με την μελέτη του Pew Research Center.
Σύμφωνα με την έρευνα, 75 % των γονέων χρησιμοποιούν το Facebook. Το 47 % το γονέων με παιδιά κάτω των 18 ετών, που χρησιμοποιούν Facebook και είναι και φίλοι με τα παιδιά τους στην σελίδα, μπορούν απλώς να παρακολουθούν τα προφίλ τους. Πολλοί γονείς είναι επίσης, φίλοι με τους δικούς τους γονείς στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και οι παππούδες εξελίσσονται στην τεχνολογία.
Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, παράλληλα με το Facebook, 28% των ‘’ δικτυωμένων ‘’ γονέων χρησιμοποιούν Pinterest. 27 % LinkedIn, 25 % χρησιμοποιούν Instagram και 23 % Twitter. Οι μαμάδες τείνουν να συμμετέχουν περισσότερο από τους μπαμπάδες στο Facebook, Pinterest και Instagram. Αντίθετα, οι νεότεροι γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν λογαριασμό Instagram. Οι γονείς μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα παιδιά τους στο Facebook, αλλά είναι σίγουρα ενεργοί χρήστες. Αυτό αποδεικνύεται, αφού περισσότεροι από τους μισούς ελέγχουν τον λογαριασμό τους πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η πλειονότητα των γονέων, κυρίως, οι μητέρες, που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, δηλώνουν ότι δέχονται υποστήριξη από φίλους. Παράλληλα, ανταποκρίνονται στα νέα των άλλων είτε είναι καλά είτε είναι άσχημα.
Εκτός από μια πηγή ασφάλειας και προσοχής από φίλους, οι γονείς ακόμα αναζητούν στα κοινωνικά δίκτυα ένα εργαλείο πληροφορίας. Περίπου 6 στους 10 γονείς υποστηρίζουν ότι βρήκαν χρήσιμες πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα σε χρονική περίοδο 30 ημερών. Παράλληλα, 42 % παραδέχονται ότι δέχτηκαν κοινωνική ή συναισθηματική υποστήριξη σχετικά με κάποιο γονικό θέμα την ίδια περίοδο.
Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν το Facebook για να επανενωθούν με φίλους και για να κρατήσουν επαφή με την οικογένεια.
Οι μαμάδες είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδρούν με τους παραπάνω μέσω της σελίδας, αφού μοιράζονται, κοινοποιούν ή σχολιάζουν στο Facebook. Αντίθετα με τους μπαμπάδες, που κυρίως διαβάζουν το περιεχόμενο.
Και ενώ η διαφορά χρήσης των κοινωνικών δικτύων μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να είναι μεγάλη τώρα, αυτές οι διαφορές θα αρχίσουν να μειώνονται με τον χρόνο.
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν οι άλλοι για τα παιδιά τους. Μόλις το 12 % δήλωσε ότι ένιωσε αμήχανα όταν μέλος της οικογένειας ή γνωστός μοιράστηκε υλικό σχετικό με τα παιδιά του στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη μικρότερο ποσοστό ζήτησε από κάποιον να αφαιρέσει δημοσιοποιημένο υλικό για το παιδί του.
Πηγή : www.theguardian.com
www.pewinternet.org