“Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ” [ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PSYCHOPEDIA.GR]

Feel-The-Family.gif

O  τομέας  της Συμβουλευτικής  στην Ελλάδα παρουσιάζει μια ταχεία ανάπτυξη. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες ανανεώνονται, εξελίσσονται με επίκεντρο τόσο το άτομο όσο και την επαγγελματική σταδιοδρομία και τον προσανατολισμό.

Το Psychopedia.gr, με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας του με το Καινοτόμο Κέντρο Προσωπικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής “Feel The Change” παρουσιάζει το σύνολο των πρωτοποριακών και αξιόλογων υπηρεσιών-δράσεων του.

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα την υπεύθυνη του Οικογενειακού Τομέα  “Feel The Family” Σοφία Γιαννόγκωνα.

  1. Ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε η “Feel The Family”; Ποιο είναι το όραμα και ο βασικός σας στόχος;

Τον Απρίλιο του 2013, γεννήθηκε η ιδέα μιας Καινοτόμου Εταιρείας Συμβούλων, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει ολιστικά τις προκλήσεις που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή των ατόμων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Κάπως έτσι, ιδρύθηκε ο τομέας Feel the Family του Ομίλου Feel The Change Group. Η Feel the Change είναι ένα Πρότυπο Συμβουλευτικό Κέντρο, αναγνωρισμένο με το Βραβείο Καινοτομίας το 2014. Αντικείμενό μας είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλα τα φάσματα της καθημερινής ζωής ενός ανθρώπου: προσωπική ανάπτυξη, οικογένεια, καριέρα –  επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σκοπός των υπηρεσιών του Τομέα είναι να βοηθήσουμε άμεσα,  κάθε οικογένεια να διαχειριστεί με ευκολία και αποτελεσματικότητα τους δεσμούς μεταξύ των μελών της και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Όραμά  μας είναι μέσα από τις  καινοτόμες και αποτελεσματικές τεχνικές – μεθόδους μας , να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο να τελειοποιήσει την προσωπικότητά του και να βελτιώσει την καθημερινότητά του είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, να μάθει τα μυστικά της αρμονικής  επικοινωνίας, καθώς επίσης να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του επαγγέλματός  του!

  1. Τι σας ώθησε στην απόφαση να ασχοληθείτε με τον τομέα της Συμβουλευτικής στηριζόμενοι ως Κέντρο στο τρίπτυχο: άτομο-οικογένεια-επαγγελματική καταξίωση;

Η αρχική ιδέα προέκυψε από την συνειδητοποίηση ότι ένα άτομο μπορεί να έχει ανάγκη να καλυτερέψει και την προσωπικότητά του , ενώ ταυτόχρονα είναι γονέας και επαγγελματίας.

Γιατί, λοιπόν, να πρέπει να απευθυνθεί σε διαφορετικά κέντρα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο; Σε κάθε στιγμή της ζωής μας έχουμε διαφορετικούς στόχους, και στο βαθμό που κατορθώνουμε αυτό που επιδιώκουμε αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Στο Κέντρο μας  μπορεί να αντιμετωπίσει, με την βοήθεια και καθοδήγηση των έμπειρων συνεργατών μας  ο,τιδήποτε προκύψει στην καθημερινότητά του και να διεκδικήσει  μ΄αυτόν τον τρόπο την ζωή που επιθυμεί.

  1. Ποιες είναι αναλυτικά οι υπηρεσίες-δραστηριότητες που παρέχει αυτό το διάστημα η “Feel The Family”; Ποια είναι τα νέα αυτά στοιχεία τα οποία προσφέρετε σε επίπεδο Συμβουλευτικής;

Στηριζόμενοι στις άρτιες επιστημονικές μας βάσεις, προσαρμόσαμε τις θεραπευτικές , συμβουλευτικές & καθημερινές ανάγκες των παιδιών και των γονέων στους παρακάτω τομείς: Οικογενειακή Συμβουλευτική, Συμβουλευτική – Διαπαιδαγώγηση,  Προσωπική Ανάπτυξη.

Επειδή τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να προκύψουν σε διαφορά στάδια της ζωής μας, η διατήρηση των σχέσεων σε σωστή πορεία δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.

Η Οικογενειακή Συμβουλευτική , βοηθά τα άτομα με δυσκολίες στις σχέσεις τους να διαχειριστούν καλύτερα τα προσωπικά ή διαπροσωπικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και την οικογένεια κατά τη διάρκεια του γάμου, του χωρισμού και του διαζυγίου.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας, ως προς την Οικογενειακή Συμβουλευτική αφορούν:

Επικοινωνία Ζεύγους – προβλήματα στη σχέση σας με το σύντροφό σας ή ένα άλλο άτομο στην οικογένεια

Διαχείριση Σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας

Υποστήριξη Μονογονεϊκών Οικογενειών

Διαζύγιο – Απώλεια Συγγενικού Προσώπου

Νέες Ρυθμίσεις Διαβίωσης

Καθημερινά Ζητήματα Φροντίδας των Παιδιών

Διαχείριση Βίαιης Συμπεριφοράς

Όσον αφορά στον τομέα της Διαπαιδαγώγησης ο  τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε  με το παιδί μας, τόσο ως γονείς, όσο και ως εκπαιδευτικοί είναι πολύ σημαντικός. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πανεπιστήμιο για γονείς. Ο κάθε γονιός είναι ξεχωριστός. Οι περισσότεροι γονείς αναπτύσσουν τις τεχνικές τους μέσα από την καθημερινότητά  τους και μετά από πολλές προσπάθειες, επιτυχίες και αποτυχίες. Εντούτοις, επειδή το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει τις δικές του ανάγκες σύμφωνα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν συχνά πολλά προβλήματα.

Η ομάδα της Feel The Family έχοντας μελετήσει και επιτυχώς εφαρμόσει πολλές μεθόδους διαπαιδαγώγησης  σε πολλαπλά διαφορετικά περιβάλλοντα, με παιδιά διαφορετικών προσωπικοτήτων, αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις και διευκολύνει την καθημερινότητα της κάθε οικογένειας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας, ως προς την Διαπαιδαγώγηση αφορούν:

Οριοθέτηση κανόνων

Αντιμετώπιση επιθετικής και αρνητικής συμπεριφοράς

Εκμάθηση αποδοτικότερων τρόπων διαβάσματος

 Διαχείριση θυμού

 Αντιμετώπιση αντιζηλίας μεταξύ των αδερφών

 Απόκτιση αυτοπεποίθησης

 Αντιμετώπιση φοβιών

 Κοινωνικοποίηση παιδιού

Τέλος, πολλές φορές οι αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας, μάς αναγκάζουν να παραμελούμε την προσωπική μας ανάπτυξη με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε δυστυχισμένοι ή ανήμποροι να διαχειριστούμε τα θέλω μας. Στον τομέα, λοιπόν, της προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της προσωπικής συμβουλευτικής και τον συνδυασμό καιτοτόμων μεθόδων και τεχνικών βοηθάμε:

 

Στην αντιμετώπιση Φοβιών, Άγχους και Στρες

Στην επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις / Οικογένεια

Εξέλιξη ή ανακατεύθυνση καριέρας

Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης & Αυτοεκτίμησης

Μείωση Αρνητικών Συναισθημάτων κι Αποφυγή Αρνητικών Πεποιθήσεων

Δημιουργία πιο λειτουργικών στρατηγικών σε όλους τους τομείς.

Βελτίωση επικοινωνίας και έκφρασης.

Διαχείριση Χρόνου

 

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για την επιστημονική σας ομάδα και το πνεύμα σύμφωνα με το οποίο συνεργάζεστε; Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείτε;

Η ομάδα της Feel the Change, αποτελείται  από έμπειρα στελέχη, με ειδίκευση τόσο στον τομέα της επιχειρηματικής όσο και στον τομέα της προσωπικής και οικογενειακής συμβουλευτικής.

Στον προσωπικό τομέα, οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μας , μέσα από επιστήμες όπως Νευρογλωσσικός  Προγραμματισμός, Υπνοθεραπεία, Συμβουλευτική, Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία, ενεργούν πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο για να  βοηθήσουν στην βελτίωση της καθημερινότητας  και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Στον οικογενειακό τομέα, η ομάδα των συνεργατών μας αποτελείται από ειδικούς  παιδαγωγούς, δραματοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους και οικογενειακούς συμβούλους, καθώς και ειδικούς για την ανάπτυξη του παιδιού, που σκοπό τους έχουν την αντιμετώπιση παντός είδους προβλήματος που μπορεί να προκύψει σε μια οικογένεια.

Κι ακριβώς, επειδή, οι συνεργάτες  μας προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, έχοντας εξειδικευθεί ο καθένας τους σε διαφορετικές μεθόδους  προσέγγισης, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε άμεσα κι αποτελεσματικά οποιαδήποτε κατάσταση.

  1. Ως νέο Κέντρο στο χώρο της Συμβουλευτικής, πείτε μας πόσο δύσκολο θεωρείτε το εγχείρημα αυτό σε σχέση με την οικονομική κρίση στη χώρα; Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη σχέση κόστους-ποιότητας υπηρεσιών;

Η οικονομική κρίση που επικρατεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα επηρεάζει και την λειτουργία του κέντρου κι αυτό γιατί όσοι έρχονται σε μας ξέρουν πως έχουν ανάγκη να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, διστάζουν, όμως, να κάνουν το επόμενο βήμα, αναλογιζόμενοι το οικονομικό κομμάτι.

Γι’ αυτό ακριβώς κι επειδή πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και για να το πετύχουμε χρειάζεται συλλογική δουλειά, έχουμε διατηρήσει, σαν κέντρο , χαμηλές τιμές, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όποιον μας χρειάζεται, φυσικά, πάντα,  χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών μας.

  1. Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι που κάποιος μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς για να κλείσει μια συνάντηση;

Επειδή το εύρος των υπηρεσιών μας είναι αρκετά μεγάλο, οι λόγοι που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε μας είναι αρκετοί.

Ολοένα και συχνότερα μας επισκέπτονται για θέματα προσωπικής συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, διαχείρισης χρόνου και άγχους ( ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες ), διαχείρισης θυμού και όσον αφορά στην οικογενειακή συμβουλευτική, είναι συχνά τα περιστατικά μονογονεϊκών οικογενειών και των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή με προβλήματα συμπεριφοράς.

  1. Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα και ποιος είναι ο ρόλος του κρατικού παράγοντα σε αυτό;

Τα τελευταία χρόνια η Συμβουλευτική Ψυχολογία αρχίζει να κερδίζει την θέση που της αρμόζει ανάμεσα στις υπόλοιπες επιστήμες κι αυτό γιατί έγινε αντιληπτό το πόσο μπορεί να βοηθήσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι δύσκολοι καιροί  που διανύουμε, καθώς  κι οι  γρήγοροι ρυθμοί  μέσα στους οποίους καλούμαστε να ανταποκριθούμε καθημερινά, έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεύρεση βοήθειας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Συμβουλευτική Ψυχολογία και γενικότερα ο κλάδος της Συμβουλευτικής είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ο κρατικός παράγοντας παρόλα αυτά , όπως και στους περισσότερους κλάδους, δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αλλά όπως είπε κι ο Νίκος Καζαντζάκης «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». 

 

Πηγή: http://psychopedia.gr/


Leave a Reply