ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ : ΕΦΙΑΛΤΗΣ Ή ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ;

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ : ΕΦΙΑΛΤΗΣ Ή ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ;

Η σχολική χρονιά βρίσκεται ήδη στα μισά της και πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν κιόλας δυσκολίες όταν έρχεται η ώρα της μελέτης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχετε σκεφτεί για ποιο λόγο το παιδί δεν θέλει να μελετήσει τα μαθήματά του; Μήπως ένα μέρος της ευθύνης το έχει κι ο γονέας και ίσως και το σχολείο;


Τις περισσότερες φορές οι λόγοι σχετίζονται :
1. Με την έλλειψη κινήτρου είτε από το σχολικό περιβάλλον ( τυποποιημένο πρόγραμμα εκμάθησης, μεταδοτικότητα δασκάλου, κτλ.), είτε από το οικογενειακό ( αδιαφορία για την σχολική απόδοση, έλλειψη κινήτρου μελέτης).
2. Ο φόβος για αποτυχία και το άγχος του παιδιού να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του οικογενειακού του περιβάλλοντος πολλές φορές το οδηγεί σε άρνηση, ενώ έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να αποκτά χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μην μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του.
3. Το μη υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, ειδικά όταν μιλάμε για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όπου το παιδί χρειάζεται την καθοδήγηση του γονέα, παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε το παιδί να μάθει να θέτει στόχους και ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του.
4. Μερικές φορές το περιβάλλον του παιδιού μπορεί να είναι πολύ αυταρχικό και να το πιέζει να πετύχει υψηλούς βαθμούς , με αποτέλεσμα το παιδί να χάνει το ενδιαφέρον του για το σχολείο, αφού γι΄ αυτό πλέον η μελέτη των μαθημάτων αποτελεί καταναγκαστική εργασία και γίνεται αυτοσκοπός του.
5. Πολλά παιδιά επειδή νιώθουν ανασφάλεια ή είναι συνηθισμένα οι γονείς τους να ικανοποιούν όλες τους τις ανάγκες, αρνούνται να προσπαθήσουν κι απορρίπτουν το σχολείο.
6. Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες
( μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακά προβλήματα, διάσπαση προσοχής, κτλ ), που τα οδηγούν μακρυά από την μελέτη.

Μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αγαπήσει το σχολείο και να μάθει να μελετά χωρίς δυσκολίες;

Το μεγαλύτερο λάθος των περισσότερων γονέων είναι να ανταποκρίνονται στην άρνηση του παιδιού για μελέτη, απλώς κάνοντας αυτοί τα μαθήματά του. Τι πετυχαίνουν μ΄αυτό;
• Το παιδί δεν μαθαίνει πώς πρέπει να διαβάζει και τι σημαίνει αποδοτικό διάβασμα.
• Μαθαίνει από μικρό να μην προσπαθεί ιδιαίτερα, αφού είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθεί απ΄τους γονείς του.
• Παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό να καταφέρει κάτι μόνο του.
• Δεν καταλαβαίνει την έννοια της επιβράβευσης των κόπων του αφού δεν κοπιάζει.
• Μειώνεται η αυτοπεποίθησή του.
• Δεν εξελίσσονται σωστά οι γνωστικές του λειτουργίες.
• Δεν παίρνει πρωτοβουλίες και μαθαίνει να στηρίζεται πάντα σε άλλους.
Αντίθετα, το παιδί που από νωρίς μαθαίνει να μελετάει μόνο του γίνεται γρηγορότερα αυτόνομο, η αυτοπεποίθησή του καλλιεργείται συνεχώς, ενώ μαθαίνει να συσχετίζει την προσπάθεια με την ανταμοιβή κι αυτό το βοηθά να γίνεται καλύτερο και να βγάζει μεγαλύτερους βαθμούς με λιγότερο κόπο και χρόνο, αφού μαθαίνει να διαβάζει αποδοτικά.
Τώρα που κατανοήσαμε γιατί τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να μελετήσουν, ας δούμε μερικά εύκολα κολπάκια για τους γονείς:
• Καλό είναι ο γονέας να ενθαρρύνει το παιδί να προσπαθεί να διαβάζει ανεξάρτητα από την απόδοσή του και να μην το αποδοκιμάζει σε μια του αποτυχία.
• Να το επιβραβεύει για την προσπάθειά του είτε αυτή είναι μικρή είτε μεγάλη και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έτσι θα μάθει να προσπαθεί!
• Να το ενθαρρύνει να μην εγκαταλείπει την μελέτη ακόμα κι όταν δυσκολεύεται να κατανοήσει το μάθημα. Θα το βοηθούσε αρκετά να συγκεντρώσει τις απορίες του και να τις συζητήσει μαζί του ή και με τον δάσκαλό του την επόμενη μέρα. Έτσι καλύπτει τα κενά του.
• Να του δείξει πώς να ελέγχει το ίδιο τον εαυτό του για το αν έχει μελετήσει αρκετά στο τέλος κι αν έχει αφομοιώσει την ύλη του μαθήματος, κάνοντας ερωτήσεις που θα του έκανε ο δάσκαλός του.
• Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να μην δωροδοκούν το παιδί για να διαβάσει γιατί αυτόματα εκείνο ταυτίζει την μελέτη με αγγαρεία και χάνει το κίνητρό του.
• Τέλος, επειδή το παιδί μιμείται κι ακολουθεί την συμπεριφορά του γονέα, αφού λειτουργεί σαν πρότυπο γι’ αυτό, καλό είναι να σας βλέπει να ασχολείστε κι εσείς με το διάβασμα. Όταν σας βλέπει να αγαπάτε το διάβασμα θα το αγαπήσει κι αυτό πιο εύκολα.

Γιαννόγκωνα Σ. Σοφία
Οικογενειακή Σύμβουλος , Ειδική σε θέματα συμπεριφοράς του παιδιού
Feel The Change Group


Leave a Reply