ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ;

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ;

Σύμφωνα με ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ  τα παιδιά μπορεί να είναι «προγραμματισμένα» στο να αντιστέκονται –και αυτό μπορεί, τελικά, να μην είναι απαραίτητα κακό.

Όλοι ενοχλούμαστε όταν μιλάμε στα παιδιά και δεν μας δίνουν την παραμικρή σημασία, ειδικά όταν τους λέμε κάτι που έχει να κάνει με την υγεία ή την ασφάλειά τους (π.χ. «βούρτσισε τα δόντια σου» ή «κράτα μου το χέρι στον δρόμο»). Όσο κι αν αυτό μας δείχνει, ότι τα μικρά μας, δεν μας υπολογίζουν όταν τους μιλάμε, οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, η τάση να είμαστε αντιδραστικοί είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε –οι επιστήμονες, συγκεκριμένα, το ονομάζουν «αντι-θέληση» και πρόκειται για το ένστικτο που κάνει τα παιδιά να αντιστέκονται, να αντιτίθενται και να αντιδρούν, όταν νιώθουν ότι τους ασκείται έλεγχος ή εξαναγκασμός.

Λένε, λοιπόν, πως, κατά κάποιον τρόπο, πρόκειται για ένα μέτρο αυτό-προστασίας τους: «Τα παιδιά είναι «σχεδιασμένα» να δέχονται οδηγίες από άτομα με τα οποία νιώθουν δεμένα, κάτι που τα κάνει να αντιστέκονται στα άτομα, με τα οποία δεν νιώθουν να έχουν την ίδια σχέση».

Αν, όμως, συμβαίνει αυτό, τότε γιατί λειτουργούν αντιδραστικά ή αδιάφορα και μαζί μας; Οι ειδικοί λένε, ότι αυτό συμβαίνει, επειδή η επιθυμία τους να κάνουν αυτό που θέλουν είναι ισχυρότερη από την επιθυμία τους να ακολουθήσουν τις «προσταγές» μας.

Από αναπτυξιακής άποψης, αυτή η δύναμη της θέλησης είναι σημαντική, γιατί βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν τις απόψεις τους και την ταυτότητά τους. Από την πλευρά του γονιού, ωστόσο, δυσκολεύει πολύ την διαχείριση του παιδιού…

Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αντισταθούν στις διαταγές από τους ανθρώπους στους οποίους είναι συνδεδεμένοι. Έτσι, εάν π.χ. ένας ξένος τους πει να μπουν στο φορτηγό τους, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να αρνηθεί.

Αλλά μην ανησυχείτε – μόνο και μόνο επειδή το παιδί σας δεν σας ακούει δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνονται κοντά σε σας. Σύμφωνα με την Dr. Debora MacNamara, κλινική σύμβουλο, τα παιδιά αντιστέκονται στις διαταγές των γονέων που είναι συνδεδεμένοι, επειδή εξακολουθούν να αισθάνονται ελεγχόμενοι και περιορισμένοι.

Για να καταπολεμηθεί αυτό, η MacNamara λέει ότι οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στις επιθυμίες ενός παιδιού, αντί να το κάνουν να αισθάνεται ότι πρέπει να το κάνουν. Επίσης χρειάζεται να δοθούν επιλογές και πράξεις στο παιδί, γιατί σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν μέσω της μίμησης των γονιών τους.

Πηγή: altsantiri.gr


Leave a Reply