ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΤΙ… ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ

ΠΩΣ-ΝΑ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ-ΟΤΑΝ-ΤΟ-ΜΙΚΡΟ-ΣΑΣ-ΛΕΕΙ-ΣΕ-ΤΡΙΤΟΥΣ-ΠΟΥ-ΔΕΝ-ΠΡΕΠΕΙ.png

Το μικρό σας είναι αξιαγάπητο, φιλικό, κοινωνικό, εκδηλωτικό αλλά … μιλάει πολύ, πολλές φορές λέγοντας πράγματα που δεν πρέπει, φέρνοντάς σας πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση.

Αρχικά πιθανόν να θέλετε να ανοίξει η γη και να σας καταπιεί ή να το πάρετε από το χέρι και να εξαφανιστείτε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Πριν γίνετε κατακόκκινοι, σκεφτείτε με ψυχραιμία πώς να διορθώσετε την κατάσταση και τι θα πείτε στο βλαστάρι σας παίρνοντας μερικές ιδέες από τα παρακάτω παραδείγματα.

«Γιατί είσαι τόσο χοντρός/ή;»

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα και ότι δεν είναι ωραίο να λέει κάτι τέτοιο στον άλλον. Ζητήστε συγγνώμη και αλλάξτε θέμα συζήτησης. Όταν βρεθείτε μόνοι σας με το παιδί σας εξηγήστε του ότι αυτό που είπε μπορεί να πληγώσει κάποιον και ρωτήστε το πώς θα ένιωθε εκείνο αν κάποιος σχολίαζε κάτι για το ίδιο.

Σας λέει «κοίτα!» δείχνοντας με το δάχτυλο και κοιτώντας επίμονα έναν άνθρωπο σε αναπηρικό καροτσάκι

Εδώ πρέπει να τεθεί σε ισχύ ο κανόνας «δεν δείχνουμε με το δάχτυλό μας». Εξηγήστε του ότι δεν είναι σωστό να δείχνει και να κοιτάει έντονα κάποιον που του φαίνεται διαφορετικός και ότι μπορεί να το κάνει μόνο αν ταυτόχρονα του χαμογελάσει και του γνέψει έναν χαιρετισμό.

«Η μαμά είπε στον μπαμπά μου ότι είσαι βαρετός/ή»

Προσπαθήστε να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα, χαμογελάστε και εξηγήστε πως το μικρό σας μάλλον παρανόησε μια κουβέντα που είχατε με τον σύντροφό σας. Το μάθημα αυτή τη φορά είναι για εσάς τους ίδιους: φροντίστε να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτά που λέτε όταν κοντά σας κυκλοφορούν δύο παιδικά αυτάκια.

«Εμείς έχουμε μεγάλο σπίτι ή δύο αυτοκίνητα, εσείς πόσα έχετε;»

Γιατί το μικρό σας κάνει επίδειξη για τα υλικά αγαθά; Προφανώς αν έχει ακούσει εσάς να μιλάτε για τα αποκτήματά σας με επιδειξιμανία και να υποβιβάζετε ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά, θα θεωρήσει πως το να έχεις κανείς πολλά υλικά αγαθά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να στρέψετε το παιδί σας προς άλλη κατεύθυνση και να του δώσετε ερεθίσματα να μιλάει για άλλα πράγματα;

 

Πηγή:http://www.altsantiri.gr

HappyParenting.gr

 


Leave a Reply