Πόσο ανάγκη έχουμε την μέρα των ερωτευμένων;

μέρα των ερωτευμένων, 14 Φλεβάρη,ζευγάρι

Σημερινή συζήτηση μεταξύ ενός παιδιού β’ δημοτικού κι εμένα, στην ομάδα διαπαιδαγώγησης:

  • Κυρία Σοφία, γιατί δεν μου ευχηθήκατε χρόνια πολλά σήμερα;

Σκέφτομαι λίγο κι απαντώ:

  • Απ’ όσο γνωρίζω δεν έχεις ούτε γενέθλια ούτε γιορτή. Γιατί ,λοιπόν, να σου ευχηθώ;
  • Μα σήμερα είναι η μέρα των ερωτευμένων, δεν το ξέρετε, μου λέει με απορία!
  • Α, ναι! Της απαντώ. Και συνεχίζω την κουβέντα επίτηδες… Κι εσύ γιορτάζεις;
  • Ναι!! Μου απαντάει, κατηγορηματικά. Αφού, αγαπάω τον Δ.
  • Δεν το ήξερα, της απαντώ! Χρόνια πολλά, λοιπόν!
  • Είμαι στενοχωρημένη, όμως, σήμερα, συνεχίζει.
  • Γιατί αγάπη μου; την ρωτάω.
  • Γιατί δεν τον είδα σήμερα στο σχολείο για να του πω ότι τον αγαπάω.

Και με αποτελειώνει…!!!

  • Πειράζει να του το πω αύριο; Αφού έτσι κι αλλιώς εγώ τον αγαπάω κάθε μέρα!!

Έμεινα να την κοιτάω αποσβολωμένη και να σκέφτομαι, πόση αλήθεια κρύβεται μέσα σ’ αυτήν την απορία. Κάπως έτσι μου γεννήθηκε κι εμένα η επιθυμία να μοιραστώ κάποιες σκέψεις σχετικά με την σημερινή μέρα. Σκέφτηκα να το εξετάσω κι από τις δύο πλευρές. Ποιες είναι αυτές; Το ζευγάρι και η ίδια η μέρα των ερωτευμένων.

Δεκατέσσερις Φλεβάρη λοιπόν! Η ιδιαίτερη ημέρα των ερωτευμένων έφτασε! Θα μπορούσε κάποιος να την παρομοιάσει, με την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Μόλις ανοίξει η τεράστια λευκή πόρτα του σχολείου, τα παιδιά θα ξεχυθούν στο χώρο φωνάζοντας δυνατά, γεμάτα καλή διάθεση, όρεξη για πειράγματα, αστεία και πλάκες με τους παλιούς τους φίλους. Το κλίμα της πόλης αλλάζει σε ερωτικό, με τις βιτρίνες των καταστημάτων να είναι γεμάτες κόκκινες καρδιές, κουτιά με σοκολατάκια, ραβασάκια με ερωτικά μηνύματα, αρκουδάκια με τεράστια ελκυστικά μάτια που σε κοιτούν και έχουν την αγκαλιά τους έτοιμη να σε δεχτεί, κόκκινα τριαντάφυλλα και ροδοπέταλα. Μια βόλτα σε κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, θα μας πείσει! Τριγύρω βλέπουμε ζευγαράκια να κρατιούνται χέρι χέρι, να περπατούν, να μιλούν, να γελούν και ξαφνικά να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται με πάθος! Ο έρωτας είναι ίσως το πιο όμορφο, αλλά και πιο πολυδιάστατο  ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο εσωκλείει την αποδοχή, την σύγκρουση, τη δοτικότητα, τον πόθο και την ηδονή. Και κάπου εδώ, μπαίνει η εμπορευματοποίηση όλων αυτών. Η ημέρα των ερωτευμένων, είναι μια από τις καλές, εμπορικά, ημέρες, όπως και όσες προηγούνται, για τα καταστήματα, μιας και η ανταλλαγή δώρων πραγματοποιείται σε συνάρτηση με την αναθέρμανση της σχέσης των ζευγαριών.

Ας το πάρουμε, όμως, λίγο ανάποδα. Αν αυτή η μέρα δεν υπήρχε κι η 14 Φλεβάρη αποτελούσε μια συνηθισμένη μέρα; Τότε, μια ρομαντική έξοδος, δυο γλυκές κουβέντες, ένα μικρό δωράκι ή απλώς λίγες κοινές στιγμές ανάμεσα στο ζευγάρι, δεν θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα και την ίδια αξία;

Κάθε ζευγάρι, όσο καιρό κι αν είναι μαζί, έχει ανάγκη από κοινό ποιοτικό χρόνο, κοινές δηλαδή δραστηριότητες που να απολαμβάνουν και οι δυο. Αυτή ακριβώς η ανάγκη, έχει κάνει την συγκεκριμένη μέρα τόσο σημαντική για πολλούς. Η μέρα των ερωτευμένων, αποτελεί πλέον αφορμή για να εκφραστούν συναισθήματα, που για κάποιους λόγους δεν εκφράζονται συνέχεια. Κι ενώ μπορεί να κερδήθηκε μια μέρα, τι γίνεται με τις υπόλοιπες 364 μέρες του έτους;

Πρέπει πάντοτε να ‘χουμε στο μυαλό μας, ότι η αγάπη κι ο έρωτας είναι δυο έντονα συναισθήματα, αλλά παράλληλα και πολύ όμορφα, που μπορούν να ζωντανέψουν και να δώσουν αξία στην καθημερινότητά μας. Είναι πολύ ωραίο και αναζωογονητικό για ένα ζευγάρι να εκφράζει τα συναισθήματά του είτε με λέξεις, είτε με πράξεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άλλωστε, « η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του» ( Βίκτωρ Ουγκό).

 

Σοφία Σ. Γιαννόγκωνα

Παιδαγωγός – Σύμβουλος Οικογενειακής Ανάπτυξης

Feel The Change Group

ΥΓ. Στο κείμενο βοήθησε με τις σκέψεις του ο Χρήστος Φιλίππου.


Leave a Reply