ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

ΤΑ-5-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΤΗΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΠΟΥ-ΦΕΡΝΟΥΝ-ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ-ΚΑΙ-ΧΡΗΜΑ.gif

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν θα βρείτε ποτέ την ευτυχία, αν θα έχετε καλύτερη υγεία ή αν θα αποκτήσετε περισσότερα χρήματα, η απάντηση κρύβεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.

Όπως συμπέραναν ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Άντριου Στεπτόε του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνο, τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ευσυνειδησία, ο αυτοέλεγχος, η αποφασιστικότητα/επιμονή, η συναισθηματική σταθερότητα και η αισιοδοξία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε πάνω από 8.100 άνδρες και γυναίκες άνω των 52 ετών (μέση ηλικία 67 ετών). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ προσωπικότητας, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η σωματική και ψυχική υγεία τους, η οικονομική κατάστασή τους, το δίκτυο κοινωνικών επαφών τους κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα «πέντε» χαρακτηριστικά, απολαμβάνουν μια σειρά από οφέλη, όπως μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, λιγότερη κατάθλιψη, μικρότερη κοινωνική απομόνωση, καλύτερη υγεία και λιγότερες χρόνιες παθήσεις.

Μάλιστα όσα περισσότερα χαρακτηριστικά από τα πέντε συγκεντρώνει ένας άνθρωπος, τόσο πιο ωφελημένος φαίνεται να είναι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα «πέντε» βοηθάνε τους ανθρώπους να ξεπερνάνε καλύτερα τις δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και να μην αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν θέσει. Αποθαρρύνονται λιγότερο όταν τα πράγματα πάνε στραβά και έχουν πίστη ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί τελικά.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει σταδιακά τα χαρακτηριστικά αυτά και τις δεξιότητες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/


Leave a Reply