Γνωρίζετε τον NLP και πώς μπορεί να βοηθήσει?

Γνωρίζετε τον NLP και πώς μπορεί να βοηθήσει?

Έχουμε αγχώδεις κρίσεις πανικού επειδή είμαστε απλά, πλάσματα της συνήθειας. Όντας πλάσματα της συνήθειας, μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε εύκολα την ζωή μας.

Ζούμε, μας λένε, σε έναν αγωνιώδη κόσμο. Είμαστε ανήσυχοι για την δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα μελλοντικά μας σχέδια…

Μόλις μάθουμε να δένουμε τα κορδόνια των παπουτσιών μας, γίνεται τόσο αυτόματη όλη μας η σκέψη που μετά από λίγο δεν το σκεφτόμαστε, τόσο απλά. Οι άντρες μπορούν να ξυριστούν με μια αιχμηρή λεπίδα, να βρίσκονται σε πλήρη έκσταση ενώ το κάνουν, ενώ το μυαλό τους είναι κάπου αλλού, και μπορούν να ολοκληρώσουν το ξύρισμα τους, χωρίς ψεγάδι.

Μόλις μάθουμε να οδηγούμε και να γινόμαστε όλο και πιο έμπειροι, μπορούμε να οδηγήσουμε για τα ώρες και να χάσουμε την προφανή συνειδητοποίηση μας, όμως δεν παθαίνουμε στην ουσία τίποτα.

Σωστά μέχρι εδώ?

Σήμερα το άγχος και το στρες είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς λόγους, για τους οποίους οι γιατροί θέτουν τους ανθρώπους, εκτός εργασίας. Ενώ ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα, άλλοι πιστεύουν ότι η καλύτερη προσέγγιση για τη θεραπεία του άγχους είναι να υποβάλλονται σε θεραπεία.

Μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για το άγχος είναι η θεραπεία νευρογλωσσικού προγραμματισμού.

Εδώ, θα εξηγήσουμε πώς το NLP μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με διαταραχές άγχους.

Τα τελευταία χρόνια, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός, έχει γίνει μια γνωστή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εκείνων που πάσχουν από άγχος και κρίσεις πανικού. Ο σκοπός της θεραπείας είναι να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται προσδιορίζοντας και μελετώντας θετικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός διδάσκει τα άτομα, να αλλάξουν τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά. Μέσω της θεραπείας NLP, θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τους εαυτούς τους και τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Αυτό τους επιτρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με άλλες συμβατικές μεθόδους θεραπείας, το NLP χρησιμοποιεί τη θετική λεκτική και τη γλώσσα του σώματος, για τη βελτίωση του άγχους. Οπότε, η θεραπεία Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού χρησιμοποιεί τεχνικές συσχετισμού και διάστασης για την αλλαγή σκέψης, γενικά.

Συναισθηματικές συνδέσεις με συγκεκριμένα αντικείμενα και καταστάσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα είναι σε θέση να αλλάξουν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους, προκειμένου να εξαλείψουν το άγχος τους και να έχουν μια πιο θετική άποψη για τη ζωή.

Ασθενείς με άγχος συχνά υπερνικούν το λεγόμενο ‘ηθικό’ λεξιλόγιο: ‘τα πρέπει’ και ούτω καθεξής.

“Πρέπει να δουλέψω πιο σκληρά” , είναι ένα κοινό που συναντάμε σήμερα: χρήσιμο για την οικοδόμηση μιας καριέρας αλλά όταν εκφράζεται με αυτά τα λόγια, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πιάνουν τους εαυτούς τους ως «κακούς», κάθε φορά που κάνουν ένα διάλειμμα, ακόμα και όταν είναι που χρειάζονται περισσότερο από τίποτα άλλο.

Αυτός ο εσωτερικός, υπερ-ρεαλιστικός κόσμος συχνά διέπεται από νεφελώδεις δυνάμεις: “Οι άνθρωποι λένε ότι αν δεν δουλέψεις σκληρά, είσαι τεμπέληδες”.  Αυτό σήμαινε ότι, δεν υπήρχε πηγή που θα μπορούσαν να γυρίσουν και να προκαλέσουν. Συχνά, τα εν λόγω ανώτατα όρια περιείχαν εντελώς αδικαιολόγητους ισχυρισμούς, όπως οι προκαταλήψεις ή τα πραγματικά σφάλματα, τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ.

Γνωρίζετε τον NLP και πώς μπορεί να βοηθήσει?

Να απαλλαγούμε από «πρέπει»…

Στις πρώτες συνεδρίες , συχνά βρίσκω τον εαυτό μου να σταματάει τους πελάτες, καθώς μου λένε κάτι «πρέπει» ή «σίγουρα» και ζητώντας τους να επαναδιατυπώσουν την πρόταση όπου εμφανίζεται. Το αποτέλεσμα τελικά είναι πολύ απελευθερωτικό.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος των τεχνικών NLP για το άγχος, είναι να κάνουν τους πελάτες τους, δικούς τους προπονητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, να σπάσουν τα τείχη αυτών των αυτοσχέδιων φυλακών όλη την ώρα, όχι μόνο στη θεραπεία.

Τα «γεγονότα» που γίνονται δεκτά χωρίς κριτική, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, εάν αντιβαίνουν το ένα το άλλο. Τέτοιες παγίδες είναι γνωστές ως «διπλές δεσμεύσεις». Ένα κλασικό παράδειγμα, είναι η πεποίθηση ότι εάν λέτε όχι στους ανθρώπους είστε εγωιστές, αλλά αν λέτε ναι είστε κάπως αδύναμοι και παθητικοί. Η σκηνή έχει οριστεί, για να είναι ένα είδος διαρκούς εσωτερικού εμφυλίου πολέμου …

Θεωρητικά, λογικοί, ορθολογικοί άνθρωποι δεν πρέπει να φέρνουν μαζί τους αυτές τις αντιφάσεις – αλλά το κάνουν πολλές φορές.

Το NLP διαθέτει ισχυρά εργαλεία και τεχνικές για να εκθέσει και να αποκλείσει το άγχος και ένα τέτοιο είναι το Rescripting .

Φοβίες και άγχος

Οι φοβίες είναι μια συγκεκριμένη μορφή άγχους. Ορισμένοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα γενικότερων ανησυχιών που συναντώνται γύρω από ένα συγκεκριμένο ζήτημα – για παράδειγμα, αυτή είναι η άποψη του Φρουντ.

Στο NLP, ακολουθείται μια διαφορετική προσέγγιση: οι φοβίες αρχίζουν με συγκεκριμένα τραυματικά επεισόδια στην παιδική ηλικία. Ως ενήλικες, μπορούμε να τις ξεχάσουμε. Αυτή η άποψη βρίσκεται επίσης στην Cognitive Behavioral Therapy, αλλά στο NLP έχει τη δική της τεχνική θεραπείας της φοβίας, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και η οποία αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική.

Ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ανησυχίας μας, βασίζεται σε έναν κακό φόβο ότι δεν έχουμε τον έλεγχο του μυαλού μας. Είναι το παλιό γκρεμλίνο του φρουδοσιανού ασυνείδητου, γεμάτο από μύθους. Το NLP υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση για τη θεραπεία του άγχους.

Ναι, υπάρχει ένα ασυνείδητο μυαλό. Αλλά επιδιώκει να μας βοηθήσει, ακόμα κι αν δεν το κάνει πάντα πολύ καλά.

Το NLP παρέχει πολλούς τρόπους να μας βοηθήσει  καλύτερα, και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι να αισθανθείτε πολύ λιγότερο ανήσυχοι .


Leave a Reply