Εσείς γνωρίζετε την θεραπευτική Αξία της Ύπνωσης ?

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η θεραπευτική Αξία της Ύπνωσης ?

Καθώς αρχίζετε να ακούτε τον ήχο της φωνής μου … θα είστε άνετα … πιο άνετα από ποτέ πριν.  Και καθώς αυτή η άνεση αυξάνεται … ίσως θα βρείτε το μυαλό σας να παρασύρεται μακριά σε ένα ξεχωριστό μέρος … σ΄ένα ασφαλές μέρος … ένα μέρος όπου μπορείτε να αρχίσετε να …

Και έτσι ξεκινά μια υπνωτική επαγωγή. Πολύ λίγοι ψυχολογικοί όροι έχουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις που κάνει η «ύπνωση».

Όλα τα πιστεύω περιβάλλουν την ιδέα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ελάχιστη σχέση με ό, τι πραγματικά είναι η ύπνωση.

Έχω συναντήσει άτομα που αντιλαμβάνονται την ύπνωση ως κώμα, παρόμοια με την αναισθησία αλλά χωρίς ναρκωτικά. Ομοίως, ο υπνωτισμός δείχνει εικόνες ανθρώπων που κάνουν πράγματα, υποδηλώνοντας ότι κάποιος χάνει τον έλεγχο του μυαλού όταν «κάτω από από αυτήν».

Στην πραγματικότητα, οι υπνωτιστές της σκηνής είναι πολύ έμπειροι στην επιλογή ανθρώπων που συμμορφώνονται εύκολα με τις οδηγίες που δίνονται. Ένας υπνωτιστής svengali, θα υπνωτίσει ένα  άτομο και ένα μεγάλο πλήθος και θα κάνει μια διασκεδαστική παράσταση, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κλινική ύπνωση.

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας της σύγχρονης υπνοθεραπείας έχει μια μεγάλη ποικιλία από ασφαλείς, ισχυρές εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει δραματικά με τη βελτίωση της απόδοσης, της υγείας, της εμπιστοσύνης, των σχέσεων, του αθλητισμού, της συγκέντρωσης, της ανάκλησης και της δημιουργικότητας. Επίσης, για τον Χρόνιο ή οξύ έλεγχος του πόνου. Παράλληλα, βοηθά ξεπερνώντας τις άσχημες συνήθειες, τους εθισμούς, τους φόβους και τις φοβίες. Συντελεί ακόμα, στην Αυτο-ανακάλυψη, την μείωση του στρες, την υγιέστερη αυτο-εκδήλωση και θεραπεία για παρελθόντα τραύματα.

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους, τα αποτελέσματα μιας σχετικά σύντομης σειράς συνεδριών υπνοθεραπείας, είναι συχνά ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά και διαρκή.

Δεν είναι περίεργο γιατί τόσοι πολλοί επαγγελματίες ήδη στις θεραπευτικές τέχνες εφαρμόζουν την ύπνωση μέσα στις πρακτικές τους.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η θεραπευτική Αξία της Ύπνωσης ?

Τι ακριβώς είναι η ύπνωση;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε κάποιες παγκόσμιες εμπειρίες, τυπικά καθημερινά γεγονότα που θεωρούμε δεδομένα.

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που συνήθως αναφέρουμε ως ονειροπόληση. Όταν η ονειροπολούμε, διακόπτουμε προσωρινά την εστίασή μας σε εξωτερικά γεγονότα και μεταφερομαστε σε μια εσωτερική αισθητηριακή πραγματικότητα, της δικής μας δημιουργίας.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να είμαστε τόσο απορροφημένοι στη φαντασία μας που, κατά περιόδους, κυριολεκτικά δεν ακούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ποιος δεν είχε την εμπειρία του να ακούσει το όνομα κάποιου καλούμενο, αρκετές φορές προτού ξαφνικά συνειδητοποιήσει ότι κάποιος προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του;

Η ύπνωση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική παρέμβαση, βασίζεται σε γλωσσικές δεξιότητες.

Προκειμένου να ωθήσετε τους ανθρώπους σε μια πιο χαλαρή κατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις με τρόπους, που διαφέρουν από την καθημερινή συζήτηση.

Πρόκειται για το τι λέτε και πώς το λέτε.

Η ύπνωση για πρώτη φορά να αλλάζει το ρυθμό … χαλαρώνει την πραγματικότητα… ενεργοποιώντας αυτόματα την ανταπόκριση χαλάρωσης του σώματος.

Σε αντίθεση με άλλες εξαιρετικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός και η προοδευτική χαλάρωση, η ύπνωση έχει την πρόσθετη συνιστώσα αξιοποίησης, που ενσωματώνεται στη διαδικασία. Με άλλα λόγια, η κατάσταση της συνείδησης που είναι διαθέσιμη μέσω της υπνωτικής έκστασης, προσφέρει την ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει αλλαγές στο αισθητικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο.

Ευτυχώς, η εικόνα του “μυαλού-ελέγχου” που περιβάλλει την ύπνωση αντικαθίσταται αργά από μια πιο επιστημονική κατανόηση του νου / του εγκεφάλου. Κατά ειρωνικό τρόπο, σε ένα ορισμένο επίπεδο, η ύπνωση είναι ο έλεγχος του νου αλλά όχι με την τυπική έννοια. Αντίθετα, είναι η ικανότητα να αναλάβει τον έλεγχο των πολλαπλών επιπέδων του μυαλού, ώστε να δημιουργήσει θεραπευτικές αλλαγές.  Και τι μπορεί να είναι πιο ισχυρό από αυτό;

Εάν σκέφτεστε να δείτε έναν υπνοθεραπευτή, τι πρέπει να εξετάσετε;

Ένας υπνοθεραπευτής μπορεί να μην χρεώνει αρκετά, παρά τα χρόνια εμπειρίας, τότε δεν είναι σίγουρος για τη δική του ικανότητα να βοηθήσει τους πελάτες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας λιγότερο έμπειρος θεραπευτής μπορεί να χρεώνει διπλά, επειδή αισθάνεται ότι μπορεί να δικαιολογήσει υψηλότερη αμοιβή ή θέλει να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, συνδυάζοντας αποτέλεσμα σε  μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί ακόμα να είναι και μεγάλοι υπνωτιστές αν έχουν εκπαιδευτεί σωστά.

Από την άλλη , αυτοί οι υπνωτιστές που χρεώνουν περισσότερο από τον μέσο όρο μπορεί να το κάνουν επειδή είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν και χρησιμοποιούν την ύπνωση γρήγορα και αποτελεσματικά ή υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Πολλοί άνθρωποι θα προτείνουν να ψάξουν για μια τιμή κάπου μεταξύ αυτών των άκρων.

Πιο σημαντικό από την τιμή είναι ο ίδιος ο υπνοθεραπευτής. Μην αποθαρρύνεστε αμέσως και αποκλείσετε την υψηλή ή χαμηλή τιμολόγηση, επειδή, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό.

Πριν αποφασίσετε, μιλήστε με έναν υπνοθεραπευτή και βεβαιωθείτε ότι σας αναφέρουν:

-Γιατί η υπνοθεραπεία θα ήταν η καλύτερη επιλογή τους (αυτό θα πρέπει να είναι απλό).
-Αυτό που διαφοροποιεί την ύπνωση από άλλες προσεγγίσεις (ο χρόνος και η αποτελεσματικότητα πρέπει να είναι παράγοντες).
-Γιατί είναι αυτοί που θα σας βοηθήσουν.
-Πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
-Είναι εξοπλισμένος για να χρησιμοποιήσει την ύπνωση σε σχέση με το πρόβλημα που καλείτε.
-Τι να περιμένετε από τη διαδικασία.
-Εάν ανησυχείτε για την τιμή, τι χρεώνουν και γιατί το κάνουν.

Η απάντηση ενός υπνοθεραπευτή σε όλες αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να είναι τόσο σαφής και συνοπτική.  Έτσι και η προσέγγιση που θα χρησιμοποιήσει για να ανακουφίσει τα προβλήματά σας να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Μην κρίνετε από την τιμή, εάν αυτός ο συγκεκριμένος υπνωτιστής είναι «σωστός» για σας.

 


Leave a Reply