Η ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ

Η ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ

Μάθετε πως μπορεί να σας βοηθήσει η υπνοθεραπεία με αφορμή μάλιστα μια πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνα…

Μαθητευόμενοι μουσικοί έγιναν…εξπέρ σε μουσικά κομμάτια με τη βοήθεια της υπνοθεραπείας. Η έρευνα που διεξήχθη στο Σικάγο κατέληξε σε πραγματικά χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών κατά τη διάρκεια του ύπνου υποστηρίζουν οι επιστήμονες.


Στο πείραμα συμμετείχαν μια ομάδα μουσικών η οποία διδάχθηκε 2 μουσικά κομμάτια. Στη συνέχεια οι εθελοντές κοιμήθηκαν για περίπου 1,5 ώρα. Στη διάρκεια του ύπνου τους άκουγαν το ένα από τα 2 κομμάτια που είχαν διδαχθεί λίγο νωρίτερα. Όταν ξύπνησαν οι μαθητευόμενοι μουσικοί κλήθηκαν να εκτελέσουν και τα 2 κομμάτια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές ήταν πολύ καλύτεροι στην εκτέλεση του κομματιού που άκουγαν στον ύπνο τους, ενώ η εκτέλεση του άλλου κομματιού ήταν μέτρια.
Με αυτό το πείραμα οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες που δεν διέθεταν προηγουμένως.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την θεραπευτική ύπνωση όπου οι ειδικοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση ύπνωσης για να θεραπεύσουν το νου και το σώμα, αλλά και για να βελτιώσουν τη μνήμη και να ενισχύσουν τη μάθηση.

Η θεραπευτική ύπνωση…

Η ύπνωση είναι μια κατάσταση στην οποία αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της συνειδητότητας. Στην ύπνωση το κάθε άτομο χρησιμοποιεί τη φαντασία του με σκοπό να φτάσει σε πιο βαθιές υποσυνείδητες σκέψεις. Πρόκειται για μια θεραπεία κατά την οποία το άτομο χαλαρώνει σε βάθος αλλά πρέπει και να είναι δεκτικός για να περιέλθει σε αυτή την κατάσταση. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο θεραπευτής να οδηγήσει το άτομο σε ύπνωση και να επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μέσω της ύπνωσης.

Πού μπορεί να βοηθήσει;

Επειδή η Υπνοθεραπεία είναι πολύ παρεξηγημένη στην Ελλάδα, ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες ανα τον κόσμο οι οποίες δείχνουν πόσο βοηθά η υπνοθεραπεία στους τομείς που ερευνούνται.
Ένα από αυτά τα επιστημονικά περιοδικά είναι το Lancet (το επίσημο περιοδικό των ογκολόγων που έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει έρευνες που δείχνουν πως η Υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ανάρρωση, για παράδειγμα, γυναικών που έχουν κάνει εγχείρηση για αφαίρεση όγκου από το μαστό. Το γκρουπ που είχε κάνει ύπνωση είχε σημαντικότερα πιο γρήγορη ανάρρωση από το γκρουπ που δεν είχε κάνει ύπνωση).
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το μυαλό μας είναι αυτό που “ φιλτράρει ” τα ερεθίσματα που του μεταφέρουν οι αισθήσεις μας σε αυτό, σύμφωνα με “ τα νοητικά γυαλιά ” μέσα από τα οποία βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Τα “ νοητικά γυαλιά ” αυτά, είναι οι πεποιθήσεις που έχουμε σχηματίσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας (κυρίως από την ώρα τη σύλληψής μας και παραμονής μας μέσα στη μήτρα μέχρι την ηλικία των 11 ετών).
Το “ κλειδί ” της υποκειμενικής μας κατανόησης δεν βρίσκεται στη λογική, αλλά στο πως “βλέπει” το γεγονός το Υποσυνείδητο / Ασυνείδητο. ( Τα “ νοητικά γυαλιά ” που φιλτράρουν τι θα μπει στο Υποσυνείδητο / Ασυνείδητο είναι το κριτικό μυαλό μας).
Ένας σωστά εκπαιδευμένος Υπνοθεραπευτής (ή κάποιος που έχει την ικανότητα έμφυτη, λόγω εξαιρετικά ανεπτυγμένης διαίσθησης, για λόγους που δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε εδώ), μπορεί να βρει την πρωταρχική αιτία, η οποία κρύβεται πίσω από τα φαινομενικά συμπτώματα του ασθενή του και να την “μετουσιώσει” από κάτι αρνητικό, σε ένα γεγονός που έγινε, πέρασε, τον δίδαξε, αλλά δεν τον επηρεάζει αρνητικά άλλο πια. Αυτή είναι μια από τις χρήσεις της Υπνοθεραπείας, να εξουδετερώνει τον ψυχικό πόνο και παράλληλα και τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις του επάνω στον ασθενή.
Με την υπνοθεραπεία μπορείτε να καταπολεμήσετε αλλά και να βελτιώσετε τα παρακάτω σημεία:

• Τις φοβίες, το άγχος και το στρες
• Γενικά βοηθά στον έλεγχο του πόνου
• Στο «κόψιμο» του τσιγάρου
• Στον έλεγχο της βουλιμίας
• Σε κατάθλιψη
• Σε διαχείριση και εξάλειψη συμπτωμάτων μετα-τραυματικού στρες
• Διαχείριση βάρους
• Συνήθεις διαταραχές

Τι γίνεται σε μια συνεδρία;

Ο θεραπευτής θα σας βάλει να ξαπλώσετε ή και να κάτσετε. Αφού χαλαρώσετε θα περάσετε στο στάδιο της ονειροπόλησης. Στη συνέχεια ο θεραπευτής θα σας κάνει ερωτήσεις με σκοπό τη ψυχανάλυση σας και την «χαρτογράφηση» των φοβιών σας αλλά και για να ελευθερώσει τις σκέψεις σας. Θα σας ζητήσει να είστε απόλυτα χαλαροί και να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να μπορέσετε να αλλάξετε συναισθήματα αλλά και τρόπο σκέψης. Σε όλο αυτό το διάστημα θα είστε ξύπνιοι γνωρίζοντας ακριβώς τις σκέψεις σας. Με την υπνοθεραπεία θα αισθανθείτε απαλλαγμένοι από προβλήματα που σας απασχολούν αφού ένα μεγάλο βάρος θα έχει απομακρυνθεί από επάνω σας.


Leave a Reply