Η διακοπή του καπνίσματος μέσω της ύπνωσης.

διακοπή του καπνίσματος στον Πειραιά

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί από την μία να είναι μια πραγματική πρόκληση, από την άλλη, όμως, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Το κάπνισμα είναι μια επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα συνήθεια. Είναι η κύρια αιτία του καρκίνου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες των πνευμόνων και άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων οστού και καταρράκτη.

Αν οι παστίλιες, τα μπαλώματα, η τσίχλα, η συμβουλευτική και άλλες μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος δεν σας βοήθησαν να απαλλαγείτε από  τη συνήθεια, μην εγκαταλείπετε. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ύπνωση είναι μια επιλογή για εσάς.

Ανακαλύπτοντας εναλλακτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρκίνου αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, ότι παρόλο που μελέτες δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης σε σχέση με το κάπνισμα, υπάρχουν  αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν βοηθηθεί.

Υπνοθεραπεία και κάπνισμα

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύουν ότι η Υπνοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος στοχεύει στο να  « σπάσει» τις αρνητικές συμπεριφορές και σκέψεις που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι πεποιθήσεις κι οι συνήθειες που έχει αποκτήσει ο καπνιστής, είναι αυτές που , συχνά, τον αποτρέπουν απ’ την απόφαση να κόψει το κάπνισμα.

Όταν κάποιος πάρει την απόφαση, το κλειδί είναι να αφήσει πίσω όλη την ρουτίνα και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει το κάπνισμα και τα τσιγάρα. Το να κόψεις έναν τέτοιο εθισμό, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Κι ακριβώς επειδή η Υπνοθεραπεία εστιάζει στις παραπάνω αλλαγές, έχει αρχίσει και γίνεται μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αντιμετώπισης του καπνίσματος.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος που σκέφτεται να κόψει το κάπνισμα, είναι να είναι σίγουρος ότι η απόφαση είναι αποκλειστικά δική του.

Έχει αποδειχθεί ότι η Ύπνωση είναι πιο αποτελεσματική για την διακοπή του καπνίσματος όταν ο καπνιστής θέλει πραγματικά να το κόψει.

Τι είναι, όμως, η ύπνωση;

Η ύπνωση είναι η διαδικασία τοποθέτησης των ανθρώπων σε μια προσωρινή ψυχική κατάσταση στην οποία κάποιος δεν έχει πλήρη συνείδηση ​​ή / και δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του εαυτού του, χρησιμοποιώντας διάφορες λεκτικές εντολές και διαδικασίες σκέψης. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό συζήτησης σχετικά με την ποσότητα επιρροής που μπορεί να έχει ένας υπνωτιστής σε κάποιον και για το τί συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάποιος είναι υπνωτισμένος.

Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ύπνωση δεν μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να εκτελούν πράξεις που δεν θα ήταν συνειδητά αποδεκτές .

Η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαλάρωση και διαλογισμό, αλλά ο τύπος ύπνωσης στον οποίο θα επικεντρωθούμε για διακοπή του καπνίσματος ονομάζεται κλινική ύπνωση.

Κλινική ύπνωση είναι μια μορφή ύπνωσης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σπάσουν συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Ενώ τα ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης στο κάπνισμα είναι συχνά σκοτεινά, μελέτες για το θέμα έχουν δείξει όλο και πιο θετικά αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί η Ύπνωση στην διακοπή καπνίσματος;

Η υπνοθεραπεία λειτουργεί, βάζοντας το άτομο σε ένα βαθύ, χαλαρό στάδιο. Κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου το μυαλό είναι πιο δεκτικό σε προτάσεις.

Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, ο υπνοθεραπευτής επιχειρεί να αλλάξει τα πρότυπα σκέψης του καπνιστή. Προτείνει , λοιπόν, φράσεις,  όπως  “ δεν θέλω να καπνίσω “ ,  “ η μυρωδιά του τσιγάρου μου προκαλεί ναυτία “, κτλ. .

Κατά την διάρκεια της ύπνωσης για την διακοπή του καπνίσματος, ο ασθενής συνήθως καλείται να φανταστεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα εξαιτίας του καπνίσματος. Για παράδειγμα, ο υπνοθεραπευτής μπορεί να παροτρύνει τον ασθενή να σκεφτεί  ότι ο καπνός από το τσιγάρο μυρίζει σαν εξάτμιση φορτηγού ή ότι το κάπνισμα θα προκαλέσει τρομερή ξηρότητα στο στόμα.

Η μέθοδος του Helbert Spiegel, είναι μια από τις πιο δημοφιλής τεχνικές διακοπής του καπνίσματος μέσω ύπνωσης, η οποία εστιάζει σε τρεις κύριες ιδέες:

  1. Το κάπνισμα δηλητηριάζει το σώμα
  2. Χρειαζόμαστε το σώμα μας « ζωντανό »
  3. Πρέπει να σεβόμαστε το σώμα μας και να το προστατεύουμε

Ο υπνοθεραπευτής εκπαιδεύει τον καπνιστή στην αυτό-ύπνωση και του ζητά να επαναλαμβάνει αυτές τις φράσεις κάθε φορά που εμφανίζεται η επιθυμία για κάπνισμα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπνωση είναι αρκετή για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα. Άλλοι, πάλι, προτιμούν να την συνδυάσουν με την θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης ή με φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό βοηθά, ώστε να αντιμετωπιστούν μαζί και ο φυσικός αλλά και ο πνευματικός εθισμός. Ανακαλύπτοντας όλες τις προοπτικές, το άτομο βρίσκει την πιο κατάλληλη κι αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας γι’ αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Υπνοθεραπεία για την διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μη είναι τόσο γρήγορη. Παρόλο που για κάποιους ανθρώπους μια μόνο συνεδρία είναι αρκετή για να κόψουν το κάπνισμα ( ή τουλάχιστον για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους μόνοι τους) , κάποιοι άλλοι ίσως, χρειαστούν και επιπλέον συνεδρίες.

Η ύστατη βοήθεια για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, είναι το να καταφέρει να είναι αρκετά δυνατός ώστε να έχει τον έλεγχο του εθισμού.

Η υπνοθεραπεία  προάγει πιο υγιείς συμπεριφορές. Μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει νέα πρότυπα σκέψης. Είναι πολύ σημαντικό όποιος αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, να ξέρει για ποιο λόγο θέλει να το κόψει, προτού προχωρήσει στην προσπάθεια. Είναι εξαιρετικά σύνηθες, πολλοί να ξαναρχίζουν το κάπνισμα επειδή προσπάθησαν να το κόψουν για χάρη κάποιου άλλου. Αντίθετα, αν η απόφαση είναι συνειδητή και ξεκάθαρη, ο πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ περισσότερες.

Κοινοί φόβοι και εσφαλμένες εντυπώσεις

Όταν κάποιος αποφασίζει να κόψει το κάπνισμα, συνήθως, έχει κάποιους εσωτερικούς φόβους κι αμφιβολίες. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι :

  1. Αύξηση βάρους : η νικοτίνη αποτελεί ένα κατασταλτικό της όρεξης, άρα είναι πιθανό το άτομο που αποφασίζει να κόψει το κάπνισμα, να αισθάνεται ότι πεινάει συχνότερα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί σε όλους, αλλά καλό είναι να ληφθεί υπόψη. Μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι, να γεμίσει το σπίτι με υγιείς τροφές, ώστε να υπάρχει απόθεμα σε περίπτωση πείνας, ενώ παράλληλα θα μπορούσε το άτομο να αυξήσει την δραστηριότητά του με κάποιο άθλημα.
  2. Απομόνωση : για κάποιους ανθρώπους το κάπνισμα αποτελεί ένα κοινωνικό μέσο, το οποίο ενώνει τους ανθρώπους. Αν σκεφτούμε, όμως, ότι σύμφωνα με τον νόμο περί καπνίσματος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, παρά μόνο σε εξωτερικούς, τότε συνειδητοποιούμε ότι το κάπνισμα έχει γίνει μια πιο μοναχική εμπειρία. Είναι εξίσου σημαντικό για τον καπνιστή, να θυμάται ότι έχει την δυνατότητα να μένει μέσα μαζί με τους μη καπνίζοντες.
  3. « δεν είναι η κατάλληλη στιγμή » : αυτή η φράση είναι μια πολύ κοινή δικαιολογία και δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να μην έρθει ποτέ η κατάλληλη στιγμή. Η ζωή έχει και τα πάνω της και τα κάτω της. Το κόλπο είναι να μαθαίνουμε πώς να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα χωρίς να καταφεύγουμε στο τσιγάρο.

Leave a Reply