ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

καύσωνα

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τα παιδιά από ό,τι τους μεγάλους καθώς τα μικρά παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες, άρα και μειωμένη ικανότητα για μείωση της θερμοκρασίας σώματος από την εξάτμιση του ιδρώτα. Αυτό σημαίνει πως σε περιόδους καύσωνα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Πως μπορουμε να προστατευσουμε  τα μικρα παιδια απο τον καυσωνα;

Τις ημέρες του καύσωνα είναι καλύτερο να κρατήσετε το μωρό σας σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να «πέσει» ο ήλιος. Το καλοκαίρι γενικά που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές μην φοβάστε να χρησιμοποιείτε κλιματισμό μέσα στο σπίτι σας. Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία μπορείτε να ρυθμίσετε και την θερμοκρασία του κλιματιστικού σας. Μια ρύθμιση στους 25-27 βαθμούς είναι επιθυμητή για να νοιώθετε εσείς και τα παιδιά σας ευχάριστα μέσα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά την εβδομάδα και μην επιτρέψετε να καπνίσει κανείς μέσα στο σπίτι.

Εσείς που δεν έχετε κλιματισμό στο σπίτι σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες εδάφους ή καλύτερα ανεμιστήρες οροφής. Προσέξτε το ρεύμα του αέρα να μην περνάει πάνω από το σώμα του παιδιού σας ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ιδρωμένο. Τα μεσημέρια που ο καύσωνας έχει την μεγαλύτερη ισχύ του, μπορείτε να βρέχετε συχνά το δέρμα των παιδιών σας με ένα βρεγμένο πανί με δροσερό νερό ή ακόμα και να τους κάνετε δροσερά μπάνια.

 Τις ημέρες της αυξημένης θερμοκρασίας πολύ συχνά λόγω άπνοιας και μεγάλης ηλιοφάνειας έχουμε την δημιουργία του όζοντος εδάφους. Το όζον εδάφους είναι από τους πιο σοβαρούς και επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παθαίνουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα αν εκτεθούν σε ατμόσφαιρα που περιέχει όζον. Αν και από την πολιτεία έχουν θεσπιστεί ασφαλή επίπεδα όζοντος, στην πραγματικότητα το όζον είναι πολύ βλαβερό για το οργανισμό ακόμα και σε αυτά τα «ασφαλή επίπεδα». Για τον λόγο αυτό όταν ακούσετε ότι υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, κλείστε τα πορτοπαράθυρα, κρατήστε τα παιδιά μέσα στο σπίτι και ανοίξτε τον κλιματισμό.

Όταν βγάλετε τα παιδιά έξω από το σπίτι

– Φορέστε τους ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα και φροντίστε τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.

– Το καπέλο είναι πάντα απαραίτητο.

– Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν έξω από το σπίτι και μην τα πηγαίνετε για μπάνιο στην θάλασσα, μεταξύ 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. Τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη και βλάπτουν περισσότερο το δέρμα.

– Στις πρωινές βόλτες φοράτε στο μωρό σας μεγάλο καπέλο και βάλτε του το κατάλληλο για την ηλικία του αντηλιακό. Αν είναι μικρότερο από ενός έτους, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

– Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Ελέγξτε ότι το αντηλιακό προστατεύει από την έκθεση στην Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία.

– Δίνετε στα παιδιά και ιδιαίτερα στα βρέφη πολλά υγρά. Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα με τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα όταν έχει ζέστη, οπότε ταΐστε τα όποτε βλέπετε ότι το θέλουν. Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας να πίνουν συχνά δροσερό νερό. Τα παιδιά πολλές φορές με το παιχνίδι ξεχνούν να πίνουν νερό.

– Δώστε σημασία στα «σημάδια». Το κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα. Επίσης αν παρατηρήσετε, ατονία, ναυτία και εμετό, ή έχει γρήγορους αλλά αδύναμους παλμούς μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και δώστε του να πιει υγρά. Αν δεν δείξει βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Πηγή: http://www.altsantiri.gr


Leave a Reply